Skip to main content

De oproerkraaier

Herr Bahn ziet het als zijn persoonlijke missie Sankt Andreasberg zo leuk en leefbaar mogelijk te maken voor inwoners en bezoekers.Bahn was ooit burgemeester van Sankt Andreasberg en die rol kan hij lastig loslaten. Als de gemeente of de burgers steken laten vallen volgens Bahn, komt hij met opruiende mails en posteracties.

Denken in oplossingen doet hij gelukkig ook. Ondernemers die het moeilijk hebben, trekt hij de coronacrisis door met een waardebonnensysteem. Bewoners van de hoofdstraat krijgen subsidie van Bahn’s vereniging om het perk voor hun huis creatief in te richten en elk jaar organiseert Bahn een Müllsammel-aktion om het dorp zwerfvuilvrij te maken. Ook de Babybaum-allee komt uit zijn koker: voor elke baby die in Sankt Andreasberg wordt geboren (en dat zijn er niet zoveel), plant hij een boompje.

Organiseren zit hem in het bloed en dat levert veel mooie festiviteiten op. Zo introduceerde hij de Trödeltour: een rommelmarkt met kraampjes over het hele stadje verspreid. En in de zomer trekt Bahn zijn kabouterkleren aan voor het Edelsteinwald, waarbij kinderen in een stuk bos mogen zoeken naar edelstenen en na afloop gegarandeerd ‘stein-reich’
zijn. Op de braderie na afloop kunnen zij de edelstenen ruilen voor groene heksenlimonade, een drakentatoeage of Bratwurst.

Bratwursten zijn er ook op het Harzer Roller Fest, naast het Kanariemuseum. Wat Harzer Roller zijn? Dat zijn zowel de kleine kaasjes die lokaal worden verkocht (geen aanrader) als de gele kanariepietjes die vroeger in Sankt Andreasberg werden gekweekt. Voor gebruik in de mijnen, maar bovenal voor de export naar Amerika. Dat Herr Bahn op het Roller Fest het hoogste lied zingt, mag duidelijk zijn.