Thomas van nr 7


Verderop in de straat, op Schwalbenherd 7, woont Thomas. In een mooi oud huis met oude mijnwerkerslampen aan de gevel. "Zijn huis is net een museum", zegt zijn vriendin. Maar dan eentje waar niemand in mag. 

altehaus Sankt Andreasberg

Samenwonen zit er niet in, want Thomas weigert principieel mee te gaan met de tijd en dat gaat de vriendin toch echt te ver.
Er is slechts één houtkachel in het huis, in de woonkamer, en verder vriest het overal in huis in de winter. Een douche ontbeert hij ook, badderen gaat in een zinken bad met boven het vuur opgewarmd water. Een Klo (toilet) is er overigens wel, zijn concessie aan de moderne tijd. 

Met een oude Toyota gaat Thomas alle Flohmärkte van de regio af, waar hij curiosa op de kop tikt. De gevonden items stalt hij door zijn hele huis uit, gegroepeerd naar onderwerp. Zijn benedenverdieping is net een winkel, maar verkopen doet hij niet. Door de ramen kijken mag wel. Elk raam is een diorama, met kleine opstellinkjes. Gulliver’s Travels en het voormalige Oost-Duitsland zijn te herkennen. Met een twist, voor de oplettende kijker. 

alte haus sankt andreasbergEen andere hobby van Thomas is de mijnbouw. De berg waarop Sankt Andreasberg ligt, zit vol mijngangen. Een paar mijnen zijn toegankelijk gemaakt voor het publiek, zoals Grube Samson. In het ouderlijke huis van Thomas zat een luik in de kelder, waardoor je zo in Grube Samson kon stappen. 's Nachts, als zijn ouders sliepen, mocht Thomas graag dat luik openen, om via een trapje op avontuur te gaan in de mijnen. 

De interesse in de mijnbouw is Thomas nog niet verloren; met een aantal kompanen is hij nu nòg een oude mijnschacht in ere aan het herstellen. De ingang zit vlakbij de Galgenberg, inderdaad, waar ooit Sankters aan de galg werden gehangen.