Herr Schmidt

Elke familie in Sankt Andreasberg heeft een link met de mijnbouw. Zo was de overgrootvader van supermarkteigenaar Dieter Schmidt de bedrijfsleider van Grube Samson. Toen deze mijn in 1888 werd gesloten, besloot de familie Schmidt in de levensmiddelen te gaan. De winkel ging een aantal maal van vader op zoon over, met de laatste wisseling in 1970, toen Dieter Schmidt eigenaar werd.

Als slogan voert de 75-jarige Herr Schmidt ‘Der Markt mit der persönlichen Note!’ en dat zijn geen holle frasen. Ontwaart hij een bekende vanachter de broodafdeling, dan stiefelt hij zo snel als hij kan naar hem of haar toe om een warme glimlach en een handdruk uit te delen. Of een chocolaatje, als je onder de 10 jaar bent. En mocht je voor het eerst komen, dan is hij er als de kippen bij om kennis te maken.

Hun andere slogan ‘Wir sind immer für Sie da!’ nemen Herr Schmidt en zijn vrouw heel letterlijk, zelfs op zon- en feestdagen gaan ze om 07.00 uur open. Bejaarde bewoners die niet meer naar de winkel kunnen komen, krijgen de boodschappen gewoon thuis bezorgd. En is de biologische (!) melk op, dan bestelt Schmidt graag extra bij voor de volgende dag. ‘Man kauft gern ein, bei Schmidt!’ roepen de zelfgemaakte reclamefolders.

Onmisbaar zijn ze, Dieter en Hannelore Schmidt. Maar opvolging is er helaas niet. De dochter van Dieter is verpleegster met heel haar ‘Leib und Seele’. Haar man doet iets met explosieven in de mijnbouw, ook al met heel zijn hart. De kleinkinderen lopen nog in luiers rond en de medewerkers van de winkel durven de verantwoordelijkheid van een eigen zaak niet aan. Zich uit laten kopen door een supermarktketen weigert het echtpaar Schmidt. Dat zou sluiting van hun winkel betekenen, ten gunste van de grote, onpersoonlijke supermarkt aan het begin van het stadje. Dus werken Herr und Frau Schmidt gewoon nog even door.

Naschrift: helaas voor ons is de winkel eind juni 2015 toch dicht gegaan. De Schmidts zijn verhuid naar Goslar en wonen nu vlak bij hun kleinkinderen.