Opperhoofd Hans

In Sankt Andreasberg zijn talloze verenigingen actief, waarvan de Bergstadtverein zich het meest profileert op dit moment. Hans Bahn, de voorzitter van deze vereniging, ziet het als zijn persoonlijke missie Sankt Andreasberg zo gezellig en mooi mogelijk te maken voor inwoners en bezoekers.  

altehaus Sankt AndreasbergDe bewoners van de centraal gelegen Schützenstrasse krijgen subsidie van Hans om het perk voor hun huis creatief in te richten en in mei van dit jaar organiseerde Hans een Müllsammel-aktion om alle wandelpaden rondom het dorp zwerfvuilvrij te maken. Organiseren zit Hans in het bloed en dat levert veel mooie festiviteiten op. Zo vond twee weken terug de eerste Trödel-Tour van Sankt Andreasberg plaats, een rommelmarkt waarbij zo’n 50 huishoudens hun overbodig geworden spullen op straat zetten (ja, wij ook).

Afgelopen weekend trok Hans zijn kabouterkleren aan voor het jaarlijkse Edelsteinwald, waarbij kinderen ‘stein-reich’ kunnen worden door in een stuk bos te zoeken naar joekels van edelstenen, daar in geworpen door Hans en zijn kabouter-collega’s. Op de markt na afloop kunnen de edelstenen ingeleverd worden voor munten, waarmee de kinderen o.a. groene heksenlimonade, een draaktattoo of een Bratwurst kunnen kopen. 

Bratwursten zijn er ongetwijfeld ook op het Harzer Roller Fest, dit weekend bij de museummijn Grube Samson. Een curieus feest rondom de ‘Harzer Roller’, wat zowel de naam is van kleine kaasjes (geen aanrader) als van de gele kanariepietjes die vroeger in enorme aantallen in Sankt werden gekweekt voor de export. Dat Hans Bahn op het Roller Fest het hoogste lied zal zingen, mag duidelijk zijn.

altehaus Sankt Andreasbergaltehaus sankt andreasberg